непри˫атьныи

непри˫атьныи
НЕПРИ˫АТЬНЫИ (26) пр.
1.Невосприимчивый, не воспринимающий чегол.:

тѣлесьномѹ свобоженѹ страстии ѹдьржани˫а. и д҃ши къ томѹ непри˫атьнѣ сѹщи. (μηκέτι δεκτικῆς) КЕ XII, 286б; и бѣси мѹчими мѹчитисѧ хотѧще (аще) и телесъ не имѹще. стражеть же ѡбаче д҃ша. аще и стр(с)ти есть непри˫атна. и ѡписаетьсѧ словомь быти˫а. КР 1284, 3г; Мирьскими винами ѡплетъщихъсѧ. клеветы не послѹшати. непри˫атни бо таковiи на ѡклеветаниѥ. (ἀδέκτους) Там же, 107б; [солнце] не скверн(а)˫а ли ѹбо и съгнивша˫а иссушае(т) и стѧзае(т). темна˫а же просвѣщае(т) и само вредно весма и непри˫атно есть скверны (ἀνεπίδεκτος) ЖВИ XIVXV, 115а.

2. Неприятный, неугодный:

Кыи грѣхъ творить м(о)лтвы нашѧ непри˫атъны б҃ѹ. (ἀπροσδέκτους) Изб 1076, 219 об.; Въздьржательныихъ же зълодѣиство. разѹмѣти намъ подобаѥть. ˫ако да непри˫атьны˫а сътворѧть. цр҃кви начаша прочеѥ своимь. прѣжеварѧти крьщениѥмь. (ἀπροσδέκτους αὐτούς) КЕ XII, 179б; аще бо и добра˫а ѿ ваю словеса. нъ непри˫атьна мнѣ. (οὐχὶ καὶ παραδεκτέοι) ЖФСт XII, 159 об.; аще не || хощеть при˫ати ѡсѹжень˫а ихъ. инъдѣ припадъ не прип(а)дъ непри˫атенъ ѥсть. (οὐκέτι... παραδεχϑήσεται) КР 1284, 129вг; иже ѿ неправды не ѿстѹпѧще. дары б҃ѹ приносѧть. непри˫атьна сѹть. ПрЛ XIII, 138б; иже ˫азыкъ доброгл҃ивъ имѣѥть, а д҃ша ѥго непоставъна и ненаказана, то непри˫атенъ ѥсть. Пч к. XIV, 48 об.;

непри˫атьно средн. в сост. сказ.:

гл҃ше ˫ако непри˫атно есть мнѣ имѣти отинѹдь сребрена сѹда какого. но продати подобаеть. и дати нищимъ. (οὐ δεκτόν) ПНЧ XIV, 69г; при˫атно и дивно. чл҃вка нѣкоего на главѣ имуще. горѣ же ногама ходѧще. непри˫атно же паче и бесчл҃вчьно. вѣдуще на д҃шѣ се постра||дати. (σχετλιώτερον) ФСт XIV, 185вг.

Ср. при˫атьныи.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Поможем решить контрольную работу

Полезное



Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»